04. Skådespelarna

Dakota Fanning

2009-05-24 03:03 #0 av: Livzson

Dakota Fanning är en amerikansk skådespelerska som kommer spela vampyren Jane i filmen "New Moon".

Talangfull sen starten


Den 23 februari år 1994 föddes stjärnskottet Dakota Fanning i Georgia, USA. Redan som barn var hon mycket fäst vid att gestalta och efterlikna människor. Hon kunde exempelvis hämta ett stetoskop och vara läkare åt sin mor eller klä ut sig till kock för att hjälpa sin far i köket. När hon blev lite äldre började hon också att vara på ett lokalt dagis där de hade en föreställning en gång i veckan. Det var då som barnens föräldrar verkligen lade märke till Dakota och tipsade hennes föräldrar om att ta henne till en agentur. Redan då visade det sig att hon var mycket talangfull.

En stjärna tar vid

Dakota och hennes familj reste då till Los Angeles för att spendera hela 6 veckor på agenturen. Men det var verkligen värt mödan efter Dakota då fick sitt första skådespelarjobb. Jobbet innebar att hon skulle spela in en nationell reklamfilm som skulle visas i hela landet. Eftersom det gick så bra för Dakota bestämde sig familjen för att flytta till Los Angeles på heltid.
Efter att de flyttat dit fick hon genast ett kontrakt med en professionell argentur. Med hjälp av agenturen vann hon sin första filmroll i filmen Tomcats.

Genombrottet för Dakota Fanning kom tätt därefter då hon gick på en audition för filmen "I Am Sam". Regissören blev  överraskad av hennes extraordinära talang och bestämde sig direkt för att ta med henne i planerna. I filmen spelade hon mot välkända Hollywood stjärnor så som Sean Penn och Michelle Pfeiffer.

Världsstjärnan Dakota


Efter att filmen förklarats som succé blev Dakota känd världen över. 2002 blev ett strålande år då hon bland annat spelade en roll i filmen "Trapped" och Steven Spielberg's välkända TV-serie "Taken". Även 2003 blev ett fullkomligt lysande år då hon användes som ett försökkanin i en rad filmer.
Hon var nu mycket eftetraktad eftersom det inte fanns många barn i Hollywood som hade hennes potenial.

Efter att hon spelat in filmen "Hide and Seek" år 2005 började Dakota även spela mot A-kändisarna. I en av hennes filmer fick hon också spela dotter till Tom Cruise. Det stod då klart att Dakota Fanning hade blivit en av Hollywoods mest talangfulla stjärnor och nu fick resa världen över för att ta emot sina pris.

Dakota i New Moon

Dakota Fannings senaste projekt är att spela det onda vampyrflickan Jane i världsfilmen "New Moon". Det har länge vart disskutioner om Dakota är rätt för rollen, men efter att fler och fler människor sett filmen "Hide and Seek" har det istället blivit fler positiva reaktioner.

Källa: IMDB

Anmäl
2009-05-24 17:25 #3 av: hhannaz

Bra artikel!

Anmäl
2009-05-24 20:24 #4 av: Anna

Jättebra!

Anna, värd på Hästfoto och Webbutveckling

annaattlid.se

Anmäl
2009-05-24 20:52 #5 av: Marija

Jättebra!

Anmäl
2009-06-02 21:27 #6 av: twilight4ever

Jätte bre ! Glad

Anmäl